web analytics
06-22911261

Het Grote Spiegelbos

Media en technologie zijn er altijd en overal, ook in het leven van jonge kinderen. Het is evident dat we daar iets mee moeten in het onderwijs. Nu uit verschillende onderzoeken blijkt dat het veelvuldig gebruik van media en technologie kunnen bijdragen aan sociale, mentale en fysieke problemen is het de vraag welk antwoord we daarop kunnen vinden. We moeten iets met media en technologie, dat is duidelijk, alleen is de vraag hoe en wanneer kunnen we kinderen helpen om op een gezonde manier thuis te raken in de digitale wereld zonder van zichzelf te verdwalen?

Kinderen in de de onderbouw van de basisschool leren vooral door nabootsing en (fysiek) spel en hebben nog een heel levendige fantasie. Met een koptelefoon op swipen over een beeldscherm is misschien niet de beste omstandigheid voor een goede mentale, sociale en fysieke ontwikkeling.

Of is er een manier om media- en technologielessen te verzorgen zonder beeldschermen? Met deze vraag in het achterhoofd ontwikkelde Michiel Bos een lessenserie voor voorbereidend media- en technologie-onderwijs voor kinderen in de onderbouw van de basisschool.

Met behulp van verhalen over drie dierenvrienden en kunstzinnige opdrachten verkennen de kinderen zes bouwstenen van media en technologie in de fysieke wereld:

  • Licht
  • Kleur
  • Geluid
  • Kennis, informatie en geheugen
  • Beweeglijkheid en energie
  • Patronen en herhaling

Elk van de drie dieren vertegenwoordigt een setje van deze bouwstenen:

Lux de Vuurvlieg staat voor licht, kennis, informatie en geheugen.
Meta de Vlinder staat voor kleur, beweeglijkheid en energie.
Sonna de Krekel staat voor geluid, patronen en herhaling.

In de zes korte verhalen leren we de drie vrienden kennen en ontdekken we hoe ze elkaar en andere dieren in het Grote Spiegelbos kunnen helpen. Daarmee dragen de zes bouwstenen, die vorm krijgen in de karaktereigenschappen van de dieren, bij om in goed gezelschap samen te leven.

Het boekjes is in eigen beheer uitgegeven en te bestellen via onderstaand formulier.

Prijs van het boekje is € 17,50
(Michiel Bos, Het Grote Spiegelbos || Nederlands, hardcover, 2024, 48 pagina’s)
Exclusief verzendkosten (afhankelijk van aantal, maar meestal € 4,95) en wordt per mail gefactureerd.

Meer informatie is te lezen in deze blogs: